06 February 2012

Tips membuat lasagna

Ini semua yang tip-tip yang qila rasa dapat bantu korang semua.Qila belajar benda-benda ni semua dari experience sendiri dengan research sikit qila buat.

1#Lembutkan lasagna sheet dulu,ada setengah lasagna ada label
"no pre cooking",tapi qila penah try and it wayyyyyy terlalu keras!
2# Make sure api sentiasa kecil
3#Pandai2 agak letak tomato puree,kalau boleh letak sikit dulu.kacau rata.then rasa.kalau korang xberpuas hati.boleh tambah lagi.
4#Make sure taw carrot lembut.*nak cakap lagi
5#Sos jangan terlalu cair,dan jangan terlalu pekat.Sebab air sos nanti akan tolong lembutkan lagi lasagna sheet nanti
6#Tepung jangan letak lebih2 sangat,nanti sos terlalu pekat.
7#Masukkan cheese cheddar cepat-cepat,lepas tu hancur2kan dia terus
8#Kalau buat dua bekas,bakar dalam 20 minit dulu,lepas tu,tukar position bekas,nak pastikan pembakaran dua-dua bekas sama rata.

Qila rasa nie jela kot,hehe.kalau ada any update ke,post ini akan di edit semula.

No comments: