16 February 2012

Homemade Ice Cream:Murah Dan Jimat(Bergambar)

Ice Cream sebenarnya terhasil daripada beberapa bahan utama macam lemak(butterfat),susu dan gula.Setengah ice cream diorang akan campur dengan stabilizers and flavour agents supaya ice cream tahan lama.Jadi ice cream nie ada macam-macam cara nak buat,Tapi qila just nak share satu resepi ajelah,resepi nie bukan qila create ea,dapat dekat orang dari website my resipe.Kalau dulu,cara qila buat ice cream guna whipping cream,tepung dengan gula tapi kosnya mahal.Jadi,nie resepi dia:

KEPERLUAN MEMASAK
1)Food Mixer

TEMPOH MEMASAK
20 minit

BAHAN-BAHAN(1 bekas penuh)
1)1 biji telur
2)1 tin susu cair

3)1 sudu makan(penuh) ovalet
4)1 sudu kecil esen vanilla
5)5 sudu makan gula pasir
6)Flavour ice cream
-vanilla,strawbeery,tutti frutti,jagung,coffee,chocolate,cream cheese,etc
7)Kismis,Mix Fruit,Cheddar cheese,Kacang,etc

CARA-CARA

1)Masukkan telur,susu cair,ovalet,esen vanila,gula pasir dalam mixer

2)Pukul dalam speed yang laju,nanti akan nampak berkrim(lebih kurang 10 minit)


3)Adunan akan kembang dua kali ganda dan likat.
4)Masukkan perisa dalam adunan,pukul sekejap je.
5)Tuang dalam bekas,letak dalam freezer(bahagian paling sejuk)
*Jangan tutup bekas
6)Bila ice cream dah confirm beku,baru tutup bekas.

#Note
1)6 sudu makan gula kalau buat flavour chocolate



Flavour yang saya buat:)
 Blueberry Ice Cream With Choc Chips


Nampak tak berketul-ketul tu?Ini Cream Cheese Ice Cream.
Qila sengaja tak hancurkan cream cheese

Easy one,vanilla ice cream!:)

5 comments:

**gastronomic ajim** = D said...

ovalet tuh ape ehhh~~

From Kitchen With Love said...

ovalet tuh mcm stabiliser je,org selalu letak dlm kek atau apam sebab nak bagi dia naik dan kembang dgn cantik:)

Anonymous said...

mcm mne nk bagi ice cream tahan lama bila diletak di luar yea

Blogger said...

Hello Everyone,

For those of you who are interested in making profits by autotrading FOREX,
I would like to recommend a unique forex autotrading solution.

It's called EA Builder and it allows you to create custom Forex Indicators and Trading Strategies.

The solution includes many features such as:
* Custom Arrows and Alerts
* Automated Trading System
* Trade Just About Anything
* Alerts
* Money Management


VISIT THEIR SITE: EA Builder

Blogger said...

I would suggest that you use the most recommended Forex broker: AvaTrade.