Last week,satu family with relatives pergi kenduri kahwin sedara.Macam biasalah,sekarang kan trend orang bagi kek,cupcake,bahulu lah dgn macam2 lagi.Jadi,hasil dari kenduri,kitorang dapat berkotak-kotak kek dan sangat membazir sebab kitorang tak makan sangat.So,qila bawak balik rumah and transform dia tadaaaa jadi triffle.Triffle ni sesuai kalau kita ada ramai guest in the house,sebab kek nie kita buat dalam portion yang besar.
Ni resepi dia
TEMPOH MEMASAK
45 minit
KEPERLUAN:
1)Periuk
2)Bekas transparent yang kaca pun boleh jee.*kalau tak,xnampak layer triffle dia
BAHAN-BAHAN(1 bekas)
1)1 buku butter cake/swiss roll (vanilla atau choc)
2)Custard powder
3)1 tin susu cair Ideal
4)1 paket jelly strawberry*qila guna brand NONA.
5)1 tin fruit cocktail dengan 1 tin buah peach
6)Gula pasir
7)Air
CARA-CARA
1)Potong swiss roll kepada beberapa bahagian
2)Susun swiss roll rapat-rapat dekat bekas yang kita nak hidang
Biarkan dulu,jom masak kastard
1)Dalam periuk yang sama
-tuang 1 tin susu ideal
-Gunakan tin yang sama,tuang 1/2 tin air
-5 sudu makan gula pasir
-7 sudu makan tepung kastard
*Kacau semuanya hingga sebati
2)Panaskan adunan tadi dekat stove(api kecil),
jangan berhenti kacau,
3)Agak-agak kastard macam pekat,tutup api.
4)Curahkan terus dalam bekas transparent tadi.Biar sejuk sekejap,lepas tu tabur buah cocktail
5)Masak strawberry jelly
*ikut je instruction dekat belakang kotak tu.
6)Tuang jelly dekat bekas transparrent tu,last sekali susun buah peach tue kasi cantik-cantik gitu.
7)Sejukkan dalam fridge,bila dah sejuk.Boleh potong dan MAKAN!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment