KEPERLUAN
1)Whisker
2)1 bekas kecil
3)1 bekas besar
4)20 cup cupcake
TEMPOH MEMASAK
2 Jam
BAHAN-BAHAN
KEK
1)2 1/2 cup tepung kek
(1 cup tepung kek=2 sudu kecil tepung kastard dan penuhkannya dengan tepung gandum).
2)1 sudu kecil baking powder
3)3 atau 4 sudu makan serbuk koko
4)4 sudu makan pewarna merah
5)1/2 cawan butter dilembutkan
6)1 1/2 cawan gula castor
7)2 biji telur
8)1 sudu kecil esen vanilla
9)1 cawan buttermilk
(1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka atau 1 3/4 sudu makan cream of tartar)
10)1 sudu kecil cuka putih
11)1 sudu kecil sodium bikarbonat
CREAM CHEESE
1)2 cawan cream cheese(dilembutkan)
2)1 cawan butter
3)1 cawan gula icing
4)1/2 sudu kecil esen vanilla
CARA-CARA
1)Panaskan oven pada suhu 175 degree celscius dan sapu mentaga pada bekas cupcake
2)Ayak tepung kek,baking powder,koko
3)Dalam bekas lain,pukul mentega sampai lembut.Masukkan gula dan pukul hingga kembang dan fluffy.
4)Dalam bekas lain,masukkan susu segar dan cuka.Biarkan sekejap selama 15 minit.Lepas tu,masukkan perwarna merah.Kacau rata.
5)Masukkan tepung dan buttermilk ke dalam adunan(butter+gula) secara berselang-seli sehingga habis.Kaup balikkan pakai spatula je sehingga rata.
6)Dalam mangkuk kecil,campur cuka dengan sodium bikarbonat.Kacau dan terus masukkkan dalam adunan.Kacau rata.
7)Terus masuk dalam loyang.Bakar selama 25-30 minit atau sampai masak.
Kita buat cream cheese dulu sementara tunggu cupcake masak dan sejuk.
1)Pukul cream cheese sehingga lembut.2)Masukkan gula sedikit demi sedikit
3)Masukkan esen vanilla.Kacau rata
4)Masukkan butter.Kacau rata
5)Masuk dalam fridge.Bila nak guna,baru keluarkan.
#Tips!
1)Kek nie ada menggunakan reaction antara cuka dengan sodium bikarbonat.Jadi lepas dah siap adunkan kek,terus bakar.Kalau biarkan dulu,nanti reaction tadi berkurangan.Kek kurang umphhhh.
2)Letak 3/4 adunan dalam bekas cupcake je,nanti melimpah-limpah.
3)Cream cheese boleh juga diganti dengan whiiping cream atau butter cream kalau siapa2 yang kurang gemar cheese.
4)Sapu cream cheese bila kek dah sejuk,nanti cream akan start cair.
5)Cream cheese tadi akan kehilangan konsistensinya bila ada kat suhu bilik lama sangat.Kalau tak boleh sapu dekat atas kek,simpan sekejap dalam fridge.Pastu,sapu balik.
No comments:
Post a Comment