Mesti pening kan bila pergi kedai,tengok ada macam-macam jenis tepung jual tapi satu hape pun tak tawu.Nie qila bagi sikit info jenis-jenis tepung.Nanti senang lah nak pilih untuk buat kuih,kek ke.
1)Tepung Serbaguna/Tepung Gandum
/Plain Flour
Tepung paling common dekat Malaysia.Kalau pergi kedai runcit belakang rumah pun boleh dapat.Murah pun murah.Tepung nie wajib ada dekat rumah.Macam-macam boleh buat dari tepung nie.
2)Tepung kek/Superfine Flour/
Soft Flour/Tepung Berprotein Rendah
Kalau korang nak tawu,tepung nie selalunya orang beli yang dalam kotak yang ade tulis "Superfine flour" tu.Tepung nie sangat halus okay,seronok je pegang tepung nie.Tapi,boleh je kalau tak nak beli,ambil tepung gandum campur dengan 2 sudu kecil tepung kastad,ayak 3 kali.Result dia nanti akan sama je dengan tepung yang ada dekat kedai.
3)Tepung Naik Sendiri/Self Raising Flour
Tepung ni telah dicampur dengan baking powder atau soda bikarbonat.Kalau dalam resepi mintak tepung nie,kita boleh gantikan dengan 250gram(2 cawan) tepung gandum digaul dengan 1 sudu makan(rata) baking powder.Kemudian ayak.
4)Tepung Berprotein Tinggi/Bread Flour/
Hard Flour/Strong Flour
Kalau nak buat pastries macam roti,pizza,donut kena pakai tepung nie,nanti lembut je sebabnya tepung nie ada tahap gluten yang tinggi,jadi lagi anjal dough kita.Tapi,harga dia mahal lah sikit dari tepung gandum
5)Tepung Berprotein Rendah/Tepung Pau
Tepung berprotein rendah nie sesuai untuk buat makanan yang bertekstur ringan dan lembut seperti pau,sponge cake,genoise(sponge cake Italy).Dekat Malaysia nie,orang selalu beli brand blue keys takpun nona.
6)Tepung Red Rose/Tepung Biskut
/Tepung Top/Tepung Cookies
Tepung nie diorang dah letak bahan supaya biskut kita buat lagi ranggup.Qila sarankan korang beli tepung nie untuk buat biskut,sebab guna tepung gandum tak beberapa umphhhh lah.
7)Tepung Kastad
Tepung kastad mampu wangikan kek dan merapatkan tekstur kek.Selalunya kita gua tepung nie bila nak buat krim kastad,triffle,etc.Kalau tepung jagung takda,tepung kastad boleh digunakan sebab kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama,cuma tepung jagung tak boleh menwangikan kek.
8)Tepung jagung
Tepung nie kita guna untuk pekatkan adunan.Kita selalunya letak bila nak buat bubur,kuih dan biskut.
9)Tepung Beras/Gluten-Free Flour
Tepung nie confirm lah buat dari beras,hahaha.sebab nama pun diorang bagi nama sebagai "tepung beras".Ia dibuat dari beras yang dah dimesin sampai lah halus.Kita guna banyak tepung nie bila nak buat bancuh kuih yang kena goreng macam pisang goreng!,dengan kuih-kuih zaman dulu2 macam kuih apam,lapis dengan talam.
10)Tepung Pulut/Glutinous Rice Flour
Sawadikapppppp.Tepung nie tak buat dekat Malaysia.Import dari Thailand ja.Jangan salah tengok taw,cover plastic tepung nie sama je dengan tepung beras.Macam biasa,tepung nie penting untuk buat kuih-muih tradisional.
Fakta buku:Tepung ini mengandungi 100% beras merah asli iaitu beras yang sudah dibuang bahagian merah pada mata padinya.Selain kaya dengan vitamin E,B .Nak cerna pun senang dan sesuai diambil oleh pengidap kencing manis dengan perempuan mengandung.
11)Tepung krimer
Dekat malaysia,brand ni la yang famous,Coffe mate.Selalunya,tepung ni kita letak dalam minuman sebab nak bagi minuman tuh berlemak sikit.Setengah orang guna untuk buat ice cream.
12)Tepung Hong Kong/Water Lily Flour
Tepung yang sangat putih dan susah nak dapat sebab tepung nie cepat rosak,cepat berkulat atau berkutu.Kalau nak buat pau,tepung nie paling top!tapi boleh jugak pakai tepung pau cuma rasa dia berbeza sikit.
13)Tepung Hoen Kwee
Korang boleh panggil tepung warna-warni.Warna tepung mengikut warna paket.
1)Warna oren-tepung berwarna kekuningan(pastel yellow)
2)Warna hijau-tepung berwarna kehijauaan(pastel green),tapi
campur dengan jus pandan dengan pewarna hijau untuk warna yang terang menyala gitu.
3)Warna biru-tepung berwarna putih
Tapi keseluruhannya,tepung nie guna untuk buat kuih muih terutama dekat indonesia.Paket dia kecik je,dalam 85 gram untuk seunit.
14)Tepung Wholemeal/Tepung Atta
Paling ketara sekali sebab tepung nie warna coklat.Ia dibuat dari serat gandum yang tak hancur .Kalau nak guna,pleaseee jangan ayak!nanti kek akan jadi berat.Biasanya,bila nak guna tepung nie,kita akan mix dengan tepung gandum sebab kek takkan naik meninggi dengan biasa.
15)Tepung Ubi
Sangat berguna nak liatkan adunan,tapi ada setengah resepi tukar dengan tepung sagu.
16)Tepung Sagu
Asal tepung nie dari bahagian tengah pokok sagu,kemudian diorang blend dan rendam supaya sagu mendap dan dikeringkan supaya jadi tepung.Selalunya kita Nampak orang guna tepung sagu dalam bubur,lempeng dengan keropok.Fungsinya sama dengan tepung ubi.
17)Tepung Optima/Sponge Mix Cake
Tepung nie kat kilang dah siap2 letak gula.Kita tinggal campurkannya dengan telur,air,mentega dan pukul sampai pekat.Sesuai untuk membuat kek keju.
18)Tepung Kacang Hijau
Qila sendiri tak pena tengok tepung nie.Berdasarkan apa yang qila baca dekat buku,tepung nie banyak guna dalam membuat tepung kuih koleh kacang dan kuih tepung gomak.Dihasilkan dari kacang hijau yang digoreng tanpa minyak kemudian kulitnya dikisar sampai jadi tepung.
19)Tepung Biskut Marie
Terhasil tepung nie bila biskut marie dikisar sampai halus dan diayak.Banyak guna dalam membuat kek lapis.
27 comments:
nak tanya, dlm english tepung sagu orang panggil apa ye? arrowroot flour ke? dah google tapi tak jumpa la. thanks.
omg thank u so much qila! ingatkan tepung gandum tu bukan tepung serbaguna. fuhh nasib baik baca blog ni. agak pelik jugaklah sebab tepung gandum bukan whole wheat flour ke? org ckp whole wheat dgn all purpose flour lain. tolong explain asap pls. tq!
Syaf Said:Maaf,baru perasaan komen kamu disini.Arrowroot tu tak sama dgn tepung sagu.arrowroot tu fungsi dia lebih kurang tepung jagung,dia nak pekatkan adunan
Anonymous:Welcome:),tepung whole wheat flour tak sama dengan tepung gandum biasa..kandungan nutrient dia agak tinggi.Agak susah nak jumpa whole wheat flour ni,mungkin ada jual di Cold Storage
Salaam sis, if guna tepong hong kong tu perlu ke sy letak sekali baking powder ..? Tenkiuuu ^_^
salam sis..sy share info ni ye..terima kasih..=) semoga murah rezeki
Menarik infonya..
Sis...kt mana nk cari tepung sagu ni.. ssh nk jumpa...bleh tlg x
tepung kanji sama x dengan tepung ubi kayu?
Sama
mekaseh infonye ye.. baru arini nak tau jenis tepung sebab keliru tepung kanji tu sama ada tepung ubi atau tepung sagu.. sebab tak pernah beli tepung sagu.. tepung ubi penah la.. hehehe.. mekaseh sis..
Tepun tapioka tu tepung ubi ke? Or tepung beras
Nk tau tepung tapioka tu tepung apa ek?
Nak tanya jual tepung Han Kwee dekat mana ye
As salam.. nak tanya..Tepung Berprotein Tinggi tiada cara gantian ke? Macam tepung kek dan tepung naik naik sendiri?
Tepung kek perlu kr tamba penaik
Ma ksih sis,tp sy nak tny.dlu wktu bkin kue d sgp pake tpung optima,tp skrng sy dindo tk ad tepung optima.lalu mcm mna yaa???nak ganti tpung ap sis
tepung sagu in english tapioka flour
tepung tapioka itu apa
Sama tak tepung plain flour dengan tepung gandum?
Tepung tapioka sama dengan tepung ubi. Tapioka dalam bahasa indonesia.Bahan asal adalah pati ubi singkong
Tepung tapioka / aci adalah tepung ubi
Tak perlu tambah bahan penaik sebab dah ada kandungan serbuk penaik didalamnya
Tepung ubi
As slm, nak tanya siapa tahu tepung maida... 1st time dengar... Resepi dari indian youtuber... Tq��
Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
π Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570
Tepung maiza kot. Tepung jagung kan. Kalau tepung terigu tepung gandum
Post a Comment