TEMPOH MEMASAK
1 JAM
PERALATAN
1)Piping bag
2)Nozzle
3)Pisau pelepa
4)Food mixer
RESEPI BUTTERCREAM(1 kek)
1)2 cawan krimwell*ada jual dekat bakery cake-macam shortening tapi wangi
2)1 cawan butter(suhu bilik)
3)450 gram icing sugar
4)1 sudu kecil esen vanilla
5)1/2 cawan susu segar
6)pewarna,kalau nak kek warna warni
CARA-CARA
1)pukul mentega sehingga lembut
2)Masukkan krimwell,pukul guna mixer pada speed yang laju
sampai warna adunan bertukar putih dan gebu
3)Masukkan gula icing sikit-sikit.
4)Masukkan esen vanilla
5)Letak separuh jumlah susu yang kita sukat tadi
6)Pukul hingga sebati
7)Asingkan bahagian cream yang nak guna pada
lapisan nipis kek.
8)Masukkan baki susu sikit-sikit sampai habis.
9)Dah boleh guna
*Resepi nie untuk icing warna putih-cream je taw.kalau nak colourful gitu,
tambah pewarna yang korangg suka.
Tadaaaaa,nie hasil yang saya buat
Kalau nak dapat bentuk nie,guna rose nozzle,
ouh ye,masukkan ckit-ckit je taw dekat piping bag,sbb tangan kita akan mencairkan buttercream.Kalau susah nak shape,masukkan sekejap buttercream dalam freezer 10 minit.
No comments:
Post a Comment