16 February 2012

Cheesey Chocolate Brownies(Tekstur Kek)

Brownies nie sejenis kek yang padat dan mampat dari segi teksturnyer.Kenapa ea?sebab brownies nie menggunakan bicarbonate soda dan kita tak letak langsung baking powder!Jadi brownies nie nampak macam kek bantat tapi sedap!Untuk CHOCOLATE LOVERS,mesti suka brownies sebab flavour chocolate dekat brownies sangat pekat:),Yes,We Love Chocolate!

Sebelum Masak!

KEPERLUAN MASAK
1)2 bekas adunan

TEMPOH MEMASAK
1)1 jam 15 minit

BAHAN-BAHAN

BAHAN A
1)1 cawan tepung gandum(ayak)
2)1 sudu kecil tepung jagung
3)1/2 sudu kecil bicarbonate soda
3)1/8 sudu kecil garam
4) 1/2 cawan serbuk koko(ayak)


BAHAN B
1)1 cawan susu cair atau 3/4 cawan susu segar
2)2 sudu makan susu pekat
3)1/4 cawan butter cair atau minyak jagung
4)1 sudu kecil esen vanilla

BAHAN C
1)1 cawan cream cheese(suhu bilik)
2)1/2 cawan gula icing atau 1 cawan gula kastor
3)1 biji telur
4)1/2 sudu esen vanilla

CARA-CARA

ADUNAN KEK
1)Panaskan oven pada suhu 160 degree celscius selama 5-10 minit
1)Ayak bahan A dalam satu bekas adunan.Letak tepi.
2)Satukan bahan B dalam bekas adunan yang lain.Kacau hingga sebati.Letak ke tepi.
3)Tuang bahan A dan B dalam satu bekas secara berselang-seli menggunakan senduk.
4)Tuang adunan dalam loyang yang dah disapu minyak.

 CREAM CHEESE TOPPING
1)Pukul cream cheese sehingga lembut
2)Masukkan gula sikit-sikit..Pukul menggunakan mixer.
3)Masukkan telur dan esen vanilla.Pukul sekejap
4)Tuang topping kat loyang tadi.Kalau nak buat spiral shape pun boleh.Terpulang:)
5)Terus masuk dalam oven dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak.

Dah Jadi!

No comments: