Sebelum Masak!
KEPERLUAN MASAK
1)2 bekas adunan
TEMPOH MEMASAK
1)1 jam 15 minit
BAHAN-BAHAN
BAHAN A
1)1 cawan tepung gandum(ayak)
2)1 sudu kecil tepung jagung
3)1/2 sudu kecil bicarbonate soda
3)1/8 sudu kecil garam
4) 1/2 cawan serbuk koko(ayak)
BAHAN B
1)1 cawan susu cair atau 3/4 cawan susu segar
2)2 sudu makan susu pekat
3)1/4 cawan butter cair atau minyak jagung
4)1 sudu kecil esen vanilla
BAHAN C
1)1 cawan cream cheese(suhu bilik)
2)1/2 cawan gula icing atau 1 cawan gula kastor
3)1 biji telur
4)1/2 sudu esen vanilla
CARA-CARA
ADUNAN KEK
1)Panaskan oven pada suhu 160 degree celscius selama 5-10 minit
1)Ayak bahan A dalam satu bekas adunan.Letak tepi.
2)Satukan bahan B dalam bekas adunan yang lain.Kacau hingga sebati.Letak ke tepi.
3)Tuang bahan A dan B dalam satu bekas secara berselang-seli menggunakan senduk.
4)Tuang adunan dalam loyang yang dah disapu minyak.
CREAM CHEESE TOPPING
1)Pukul cream cheese sehingga lembut
2)Masukkan gula sikit-sikit..Pukul menggunakan mixer.
3)Masukkan telur dan esen vanilla.Pukul sekejap
4)Tuang topping kat loyang tadi.Kalau nak buat spiral shape pun boleh.Terpulang:)
5)Terus masuk dalam oven dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
Dah Jadi!
No comments:
Post a Comment