06 February 2012
Cairkan Coklat Guna Double Boiler Method
KEPERLUAN
1)Frying pan
2)Periuk masak*sila pastikan saiznya lagi kecik dari frying pan
BAHAN-BAHAN
1)Cooking chocolate
2)Butter
CARA-CARA
1)Isi air dalam periuk dan panaskannya dekat stove
2)Bila air nak mendidih,terus letak frying pan
3)Campak cooking chocolate,dan biarkannya cair.
4)Bila cooking chocolate dah cair sepenuhnya,masukkan butter
5)Padamkan api dan biarkan jap coklat tuh sejuk
TIPS:)
1)Sebelum masak,biarkan coklat masakan dekat suhu bilik,nnti senang nak cairkannya
2)Patah2kan cooking chocolate dalam small peices
3)Butter tue,kene mix dengan coklat sebab nak bagi dia nampak cantik,licin je tengok...hee
4)Coklat yang dah cair tu,boleh combine dengan whipping cream ke untuk jadi topping ape2 cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Nak tanya kalau cklat tu dah sejuk. Dye keras balik ke???
Post a Comment