06 February 2012

Cairkan Coklat Guna Double Boiler Method



KEPERLUAN
1)Frying pan
2)Periuk masak*sila pastikan saiznya lagi kecik dari frying pan

BAHAN-BAHAN
1)Cooking chocolate
2)Butter

CARA-CARA
1)Isi air dalam periuk dan panaskannya dekat stove
2)Bila air nak mendidih,terus letak frying pan
3)Campak cooking chocolate,dan biarkannya cair.
4)Bila cooking chocolate dah cair sepenuhnya,masukkan butter
5)Padamkan api dan biarkan jap coklat tuh sejuk



TIPS:)
1)Sebelum masak,biarkan coklat masakan dekat suhu bilik,nnti senang nak cairkannya
2)Patah2kan cooking chocolate dalam small peices
3)Butter tue,kene mix dengan coklat sebab nak bagi dia nampak cantik,licin je tengok...hee
4)Coklat yang dah cair tu,boleh combine dengan whipping cream ke untuk jadi topping ape2 cake

1 comment:

Unknown said...

Nak tanya kalau cklat tu dah sejuk. Dye keras balik ke???